... προηγούμενα σεμινάρια-εργαστήρια δράματος



Σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν 

Σεμινάριο εκπαιδευτικού δράματος από τον Luke Abbott: δραματικές τεχνικές και συμβάσεις στην πράξη.



Ποιες τεχνικές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο εκπαιδευτικό δράμα; Ποιες είναι οι συμβάσεις του δράματος που μπορούν να βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός δημιουργικού μοντέλου βιωματικής μάθησης στην σχολική τάξη αλλά και σε άλλα καλλιτεχνικά και μαθησιακά περιβάλλοντα;


Το σεμινάριο εστίασε στην πρακτική διερεύνηση των δραματικών τεχνικών και συμβάσεων μέσω της κατανόησης, της εφαρμογής και της βιωματικής εμπειρίας σε ένα μάθημα δράματος.


Οι γενικοί σκοποί του σεμιναρίου ήταν:
1.  Η βαθύτερη διερεύνηση των δραματικών συμβάσεων και τεχνικών στη θεωρία και την πράξη.
2.  Η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το πώς μπορούν να εφαρμόσουν τις συμβάσεις αυτές  σε μαθησιακά πλαίσια.
3.  Η σύνδεση των συμμετεχόντων με πρακτικά μοντέλα εφαρμογής.
4.  Ο εργαστηριακός πειραματισμός με τις δραματικές συμβάσεις και τεχνικές με σκοπό την διευκόλυνση της συμμετοχής, της παρατήρησης και του αναστοχασμού μέσα στο δράμα.


Ειδικότερα, οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν η κατανόηση των πρακτικών των δραματικών συμβάσεων και η εφαρμογή τους στην πρακτική του δράματος μέσω της διερεύνησης :

-         > Του εύρους των συμβάσεων από τον ΕΙΚΟΝΙΚΟ και το ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ έως στον ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ τρόπο εφαρμογής

-          >Της καλλιτεχνικής μορφής στην οποία οι συμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν

-         > Του πώς να δημιουργούμε δραματικά πλαίσια από την καθεμιά από τις συμβάσεις

-          >Της αποτίμησης των επιπτώσεών τους στην πράξη και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σχεδιάζουμε κατά τη διάρκεια της εφαρμογής ενός δράματος.

-         > Της επιλογής και της χρήσης των πηγών και ερεθισμάτων για τον σχεδιασμό ενός δράματος
1. Τρισδιάστατων αντικειμένων, ιστορικών πηγών, ενθύμια
2. Slides/OHP
3. Νέων τρόπων για την είσοδο στο δραματικό μέσω της έννοιας του «άλλου»


Το εργαστήριο ήταν βιωματικό και απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων όπως και σε όσους/ες ασχολούνται με το θέατρο με παιδιά και νέους σε σχολεία, ή σε άλλα εξωσχολικά θεατρικά ιδρύματα και εργαστήρια.  



Ημέρες και ώρες εργαστηρίου:
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, 16:00 με 21:00
Και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, 10:30 με 13:30 και 14:30 με 17:30  

Συνολική διάρκεια: 11 ώρες.  

Κόστος: 60 ευρώ 

Γλώσσα: Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά. Μετάφραση : Αμοιρόπουλος Κώστας 

___________________________________________________________________________________


Εισαγωγή στην ολιστική προσέγγιση της μάθησης μέσω δράματος της Dorothy Heathcote με τον Luke Abbot

Το σεμινάριο απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους, σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο, για τη χρήση του εκπαιδευτικού δράματος με ομάδες εκτός ή εντός σχολείου. Στο σεμινάριο δίδαξε ο Luke Abbott, ένας από τους γνωστότερους εκπαιδευτές ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και μαθητής της Dorothy Heathcote, της σημαντικότερης καινοτόμου του εκπαιδευτικού δράματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο ανέπτυξαν:

-          Την κατανόηση των συστατικών στοιχείων του δράματος
-          Τη διαδικασία νοηματοδότησης μέσω δράματος
-          Δεξιότητες που χρειάζονται για την επιλογή υλικού
-          Δεξιότητες διδασκαλίας μέσω του ρόλου
-          Τη διατύπωση ερωτήσεων και απαντήσεων
-          Δεξιότητες παρατήρησης κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του δράματος μέσα στην ομάδα






Το εργαστήριο ήταν βιωματικό και απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων όπως και σε όσους/ες ασχολούνται με το θέατρο με παιδιά και νέους σε σχολεία, ή σε άλλα εξωσχολικά θεατρικά ιδρύματα και εργαστήρια.  Δεν ήταν απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο ή στο δράμα.  

Ημέρες και ώρες εργαστηρίου:
Σάββατο 13 Απριλίου 2019: 16:00 με 21:00
Κυριακή 14 Απριλίου 2019: 10:30 με 13:30 και 14:30 με 17:30  

Συνολική διάρκεια: 11 ώρες.  

Κόστος: 60 ευρώ 

Γλώσσα: Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά. Μετάφραση : Αμοιρόπουλος Κώστας 
For english please click language change at the google translation bar on right side outside of this text. 


Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίου: Πτολεμαίων 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 11635, 2ος όροφος. (αίθουσα που διατίθεται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) 
Περίπου 500 μέτρα (10- λεπτά) από το σταθμό του μετρό, Ευαγγελισμός, πίσω από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 





Ο Luke Abott ξεκίνησε να διδάσκει δράμα τη δεκαετία του 70 και εργάσθηκε σε όλες τις βαθμίδες της Βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος, πρώτη ηλικία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια αλλά και στην ειδική αγωγή. Το 1981 ολοκλήρωσε το Μάστερ του στο University of Newcastle Upon Tyne έχοντας ως καθηγήτριά του την Dorothy Heathcote η οποία ήταν η μέντοράς του μέχρι το τέλος της ζωής της, το 2011. Δίδαξε δράμα σε ενήλικες σε διάφορα πανεπιστήμια και σεμινάρια για προχωρημένους στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως τη Νέα Ζηλανδία, Τουρκία, Κατάρ, Παλαιστίνη, Δανία, και Φινλανδία.  Εξακολουθεί να παραδίδει σεμινάρια στο UK Heathcote Conferences και ήταν επικεφαλής του Διεθνούς Αρχείου Heathcote. Ο Λιουκ ανέπτυξε το δράμα ως παιδαγωγική διαδικασία στα σχολεία Ενδυνάμωσης της παιδαγωγικής σκέψης στη Βρετανία και εργάσθηκε ως παιδαγωγικός σύμβουλος στην περιφέρεια του Essex. Επίσης διετέλεσε διευθυντής σε ένα σχολείο, μαζί με τον συνεργάτη του Mike Davies, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βρετανίας.   

Έγραψε και εξακολουθεί να γράφει σε διάφορα περιοδικά δράματος στη Βρετανία και ενθουσιάζεται να προκαλεί τη σκέψη και τις καρδιές των παιδιών και των νέων μέσα από τη διαδικασία του δράματος. Την τελευταία δεκαετία οργανώνει, διδάσκει και διοικεί τον διεθνή οργανισμό Μανδύας του Ειδικού (Mantle of the Expert) ο οποίος «βάζει φωτιά» στις εμπειρίες πολλών μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω αυτής της τεχνικής του δράματος. Πρόσφατα, ο μεγαλύτερος σύλλογος εκπαιδευτικών της Βρετανίας του ανέθεσε την επιμόρφωση των μελών του για έναν χρόνο. Επίσης, ο Λιουκ, εργάζεται ως σύμβουλος για την εφαρμογή του Μανδύα του Ειδικού στο νέο αναλυτικό πρόγραμμα της Ουαλίας.




_________________________________________________________________________________


Προετοιμασία παράστασης ή σχολικής γιορτής ΜΕ παιδιά ή νέους 


Με τον Dr. Adam Bethlenfalvy 

Η προετοιμασία παράστασης ή σχολικής γιορτής ΜΕ παιδιά ή νέους μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη καλλιτεχνική και μαθησιακή εμπειρία για όλους όσους συμμετέχουν. Δυστυχώς, πολύ συχνά, και για διάφορους λόγους, παίρνει τη μορφή «αγγαρείας» ή καταλήγει σε «κοινοτοπίες» και για τους παιδαγωγούς αλλά και για όσους παίρνουν μέρος στη διαδικασία. Πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία προετοιμασίας μιας παράστασης με παιδιά και νέους ενδιαφέρουσα και σημαντική για όλους τους συμμετέχοντες στη θεατρική πράξη;


Το συγκεκριμένο εργαστήριο προσέγγισε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν στοχευμένες και ουσιώδεις οι καλλιτεχνικές εμπειρίες κατά την προετοιμασία και παρουσίαση μιας παράστασης. Διερευνήσαμε μερικά από τα βασικά συστατικά της θεατρικής δομής και μορφής και ασχοληθήκαμε με το πώς αυτά τα συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πράξη με παιδιά και νέους.  





Το εργαστήριο ήταν βιωματικό και απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων όπως και σε όσους/ες ασχολούνται με το θέατρο με παιδιά και νέους σε σχολεία, ή σε άλλα εξωσχολικά θεατρικά ιδρύματα και εργαστήρια.  Δεν ήταν απαραίτητη η προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο ή στο δράμα.  

Δίδαξε ο  Adam Bethlenfalvy (Άνταμ). Ο Άνταμ είναι ένας από τους ιδρυτές του InSite Drama (http://insite-drama.eu/en/). Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει πάνω στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στην Ουγγαρία και στη Μ. Βρετανία. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Birmingham City University πάνω στο πώς η θεωρία και η πρακτική του θεάτρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εκπαιδευτικό δράμα. Δουλεύει με ομάδες διαφορετικών ηλικιών στο σχολικό θέατρο και σκηνοθετεί έργα σε ένα πλήθος ανεξάρτητων και μεγάλων εθνικών θεάτρων στην Ουγγαρία.

Ημέρες και ώρες εργαστηρίου:
Παρασκευή 11 Μαΐου: 17:30 με 21:30
Σάββατο 12 Μαΐου: 17:00 με 21:00
Κυριακή 13 Μαΐου: 11:00 με 15:00

Συνολική διάρκεια: 12 ώρες.  

Κόστος: 60 ευρώ 

Γλώσσα: Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά. Μετάφραση : Αμοιρόπουλος Κώστας 
For english please click language change at the google translation bar on right side outside of this text. 

Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίου: Πτολεμαίων 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 11635, 2ος όροφος. (αίθουσα που διατίθεται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) 
Περίπου 500 μέτρα (10- λεπτά) από το σταθμό του μετρό, Ευαγγελισμός, πίσω από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 
Δείτε τον χάρτη ή πατήστε εδώ για μετάβαση:




Διοργάνωση: ΑΜΚΕ «δια-δρω-μές: στο δράμα και την παιδαγωγική πράξη»

Οι “δια-δρω-μές” είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της τέχνης του δράματος σε παιδαγωγικό πλαίσιο. 

Σκοπός μας είναι να κάνουμε προσιτό το δράμα σε όλες/ους τις/τους ενδιαφερόμενους/ες με ζητούμενα την ποιότητα και την ευρύτερη συμμετοχή και όχι το κέρδος. 

Για αυτό το λόγο όλα τα μέλη και μόνιμοι εκπαιδευτές μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση οργανώνοντας σεμινάρια και εργαστήρια, όπως και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους συμμετέχοντες. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιες είναι οι Δια-δρω-μές;

Οι “δια-δρω-μές” είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  που ασχολείται αποκλειστικά με  την προώθηση της τέχνης του δράματος σε πα...